Hrana iz Banata za probirljive evropske trpeze

Bez autora
Sep 05 2011

Iz pretpristupnih fondova Evropske unije finansira se projekat „Ukusi i mirisi Deliblatske peščare“, koji se realizuje u okviru rumunsko-srpske prekogranične saradnje. Cilj ovog projekta je da se sa partnerskom organizacijom „Euroland Banat“ iz Rešice uradi identifikacija lokalne hrane i pića, koja se pripremaju na tradicionalni način i koji uz sertifikat zdrave hrane mogu biti brendirani za inotržište. Proizvodi kao što su med, vino, rakija, slatko i drugi, posle realizacije projekta trebalo bi da postignu dodatnu vrednost baziranu na geografskom poreklu i visokom kvalitetu. Na konferenciji koja je pre nekoliko dana u organizaciji alibunarske opštine organizovana na izletištu Devojački bunar predstavljeni su dosadašnji rezultati i planirane aktivnosti prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, te je saopšteno da je većina posla iz projekta završeno. Saopšteno je da u oktobru predstoji održavanje jednog narodnog vašara na kome će o pomenutim proizvodima proverene rezultate analiza dati i nadležni instituti, kako bi se izdvojio brend i sačuvala tradicija.

Hrana iz Banata za probirljive evropske trpezeIz pretpristupnih fondova Evropske unije finansira se projekat „Ukusi i mirisi Deliblatske peščare“, koji se realizuje u okviru rumunsko-srpske prekogranične saradnje.

Cilj ovog projekta je da se sa partnerskom organizacijom „Euroland Banat“ iz Rešice uradi identifikacija lokalne hrane i pića, koja se pripremaju na tradicionalni način i koji uz sertifikat zdrave hrane mogu biti brendirani za inotržište.

Proizvodi kao što su med, vino, rakija, slatko i drugi, posle realizacije projekta trebalo bi da postignu dodatnu vrednost baziranu na geografskom poreklu i visokom kvalitetu. Na konferenciji koja je pre nekoliko dana u organizaciji alibunarske opštine organizovana na izletištu Devojački bunar predstavljeni su dosadašnji rezultati i planirane aktivnosti prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, te je saopšteno da je većina posla iz projekta završeno. Saopšteno je da u oktobru predstoji održavanje jednog narodnog vašara na kome će o pomenutim proizvodima proverene rezultate analiza dati i nadležni instituti, kako bi se izdvojio brend i sačuvala tradicija.

Učesnici su istakli i da je Deliblatska peščara kao rezervat prirode od davnina područje gde se stvaraju ekološki čisti proizvodi, koji bi uz pravu prezentaciju brzo našli put do probirljive evropske trpeze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik